Noorte arendatud päikeseauto on edukalt läbinud testperioodi Eesti teedel

Helina Hansar
Copy
Foto: Kermo Lukas

Baltikumi teine päikeseauto on loetud nädalate jooksul kogunud hoogsalt kilomeetreid. Õige pea ootab autot ees mitmekuune merereis Austraalia suunas.

Mõne nädala eest näitas Solaride avalikkusele järgmise generatsiooni päikeseautot. Nüüd on päikeseauto kogunud hoolega kilomeetreid ning läbitud on enam kui 1000 km. Sõidetud on nii suurtel kui väiksematel teedel ning tagasiside Solaride’i inseneride poolt on olnud positiivne.

Foto: Kermo Lukas

Esimene testsõit toimus 21. juunil distantsil Tartu-Jõgeva-Tartu. Tagasi Tartusse sõites ilmnes probleem auto akuga ning selleks korraks pandi see taas Respo haagisse ja sõidutati ohutult tagasi Eesti Maaülikooli garaaži. Probleemi ilmnemisest hoolimata oli testpäev edukas, kuna insenerid said auto kohta koguda andmeid ja näha, kuidas sõiduk käitub.

Inseneride sõnul jäid nad päevaga rahule ning järgmise korra eesmärgiks oli läbitavat distantsi suurendada ja auto kohta veelgi enam andmeid koguda ning süsteeme testida. Tollel päeval läbiti ühe hooga 70 kilomeetrit.

Foto: Berta Kisand

Järgmisel testpäeval käidi ära ka Mustvees ning läbiti kaks korda pikem vahemaa - 143 km. Juuni sisse mahtus veel üks testpäev, kus sõideti distantsil Tartu-Jõgeva-Rakvere-Mustvee-Tartu. Auto sõitis probleemideta ning juunikuu jooksul läbiti ligikaudu 460 km.

Juulikuu tõi palju karmimad testpäevad, kus eesmärgiks oli sõita Tartu-Pärnu-Tallinn-Rakvere-Mustvee-Tartu distantsil ringi ning teha seda nii nagu võistlustel, mängides läbi erinevaid olukordi, et olla Austraalia päikeseautode MM-iks paremini valmis. Hommikuti tuli tiim kohale enne päikesetõusu, et akut laadida ning öösiti parandati autot ja seati end valmis järgmiseks päevaks.

Foto: Kermo Lukas

Sõitudel toimisid kõik auto süsteemid ja õnnestus hoida püsivat kiirust 80 km/h. Telemeetria abil saadi saateautos kätte reaalajas infot päikeseauto sõidu kohta.

Insenerid on viimastel päevadel teinud ööd ja päevad garaažis tööd, et enne päikeseauto transporti Austraaliasse muuta auto töökindlamaks ning saada enesekindlust, et suudetakse ligi 3000 km pikkune võistlusdistants karmides oludes edukalt läbida. Mõne päeva pärast alustab päikeseauto merereisi Austraalia suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles