PAUK PÄIKESERALLIL Eesti auto arvati võidusõidust välja – tegelikult juhtus see kõigi autodega

Helina Hansar
Copy
Eesti tiimi päikeseauto Solaride II Austraalia teedel.
Eesti tiimi päikeseauto Solaride II Austraalia teedel. Foto: Solaride

Päikeseautode maailmameistrivõistlused Austraalias – Bridgestone World Solar Challenge – on tänavu osutunud keerulisemaks kui kunagi varem. Eesti Solaride auto ja selle meeskond diskvalifitseeriti aga sama tehti kõigi Crusiser-klassi autodega. Võidusõit ometi jätkub.

Karmide võistlustingimuste tõttu on kõik Eesti päikeseauto tiimiga Solaride samas võistlusklassis sõitvad autod langenud konkurentsist välja. Veel ei ole selge, kuidas hinnatakse seni kulgenud võistlust, kuid tiimid jätkavad siiski sõitmist finiši suunas.

Kolmanda võistluspäeva õhtul tabas kõiki cruiser-klassi tiime arusaamine – keeruliste ilmastikuolude ning laadimispunktis temperatuurist tingitud madalama laadimisvõimsuse tõttu ei pruugi ükski päikeseauto jõuda järgmisesse kontrollpunkti omal jõul.

Juba järgmise võistluspäeva lõpp kinnitas olukorda – ametlikult on võistlus kõikide cruiser-klassi tiimide jaoks läbi, kuna kõik pidid auto vedamiseks kasutama treilerit ega suutnud Coober Pedy kontrollpunkti sõita.

Eesti esindustiimi Solaride peainsener Karl August Tatuntsi sõnul on päikeseauto Solaride II olnud väga töökindel, kuid tiim ei osanud ette näha Austraalia maastikupõlenguid ja võistlustingimustest kerkinud nüansse, mis tekitasid lisalaadimisvajaduse enne kontrollpunkti.

“Kõik teised tiimid on vähemalt korra peatunud teeääres sõiduki parandamiseks. Solaride pole seda teinud kordagi, kuid 20-30 autoga ummikud võistluste alguses, päikeseautode kolonnide kiirused, möödasõidud ning ekstreemne kuumus avaldas auto energiakulule oma mõju,” kirjeldas Tatunts.

Kuigi kõik cruiser-klassi tiimid on ametlikult võistluspunktide kogumisest välja langenud, ei ole võistlejateni veel jõudnud kinnitatud info, kuidas olukorraga jätkatakse. Tiimid plaanivad siiski sõitu jätkata ning läbida kogu ülejäänud distants varasema plaani järgi.

Tagasi üles